• Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria

Historiskt möte på Hovås

gruppbild hovas

Golfhistoriska Sällskapets vår- och årsmöte blev en het tillställning. Termometern ville krypa upp till 30-gradersstrecket, men en svalkande bris från Askimfjorden höll emot något, när vi begav oss ut på den vackra och otroligt välskötta Hovåsbanan i den årliga lagmatchen om Harry Vardon Trophy mellan De gamla klubbarna och De inte fullt så gamla klubbarna (skiljelinjen drogs åter tvärs igenom Borås GK, bildad 1933). ”Di gamle” försvarade sin fjolårsseger med siffrorna 4-3. 

collage hovas2

Att vi befann oss på Sveriges äldsta golfklubb (bildad 1902) och äldsta golfbana (1904) stod klart för oss med all tydlighet. I det eleganta, nyrenoverade klubbhuset lyfter Göteborgs Golf Klubb på ett beundransvärt sätt fram hela sin anrika historia. Ett föredöme för landets alla golfklubbar! Ordföranden i GGK’s klubbhistoriska kommitté, Claes Olsson, höll ett föredrag om den tidigaste golfen i Göteborg, epoken 1891-1910, och om Tor Törnstens roll som både ledare och elitspelare i dåtidens lilla Golfsverige. 

Ett diskussionsglatt årsmöte följde. Det blev omval till styrelsen av Georg Kittel (ordförande) samt Carin Bergdahl och Jörgen Isberg (ledamöter). Då Mats Widén undanböjt omval i styrelsen, och valberedningens kandidat hoppat av kort före mötet, valdes Bengt Larsson, Göteborgs GK, till ny ledamot på två år. Årsmötet tillstyrkte en medlemsmotion om valberedningens sammansättning, ett beslut som omedelbart justerades, vilket innebar en stadgeändring som genast kunde träda i kraft. Bland fem nominerade kandidater till ny valberedning valdes efter omröstning Hasse Bergdahl, Romeleåsens GK på två år samt Mats Widén, Funäsfjällens GK och Svante Hansson, Borås GK på ett år vardera. 

goran z

En av höjdpunkterna på årsmötet var då Göran Zachrisson med rungande acklamation utsågs till hedersmedlem i Svenska Golfhistoriska Sällskapet och personligen tackade för utnämningen med ett tal till nästan stående ovationer. Mats Widén avtackades för sina värdefulla insatser i styrelsen. Kvällen avslutades i glad stämning med en välsmakande middag samtidigt som solen sakta försvann ner i Askimfjorden. 

Varmt tack, Göteborgs Golf Klubb, för gott värdskap denna heta dag! 

Resultat Harry Vardon Trophy 2018

Resultat THVT 2018

Aktuellt

IMAGE Kallelse till Svenska Golfhistoriska Sällskapets årsmöte den 11 juni på Göteborgs Golf Klubb kl. 18:00
tisdag, 13 april 2021
Inbjudan till Sällskapets vår- och årsmöte fredagen den 11 juni 2021 på anrika Göteborgs Golf Klubb. Program  11:30           ...
IMAGE Jörgen Linse & Pehr Thermaenius invalda i Nebraska Hickory Golf Hall of Fame
torsdag, 19 november 2020
Jörgen Linse och Pehr Thermaenius tog för drygt 20 år sedan initiativet till att instifta Svenska Hickorymästerskapet (SHM). Första mästerskapet spelades på Ärna Golfklubb 1998 med totalt 18...
IMAGE Pressmeddelande Svenska Golfmuseet.
lördag, 17 oktober 2020
Svenska Golfmuseet har nu en utbyggd hemsida med ny design. Sverige har en rik golfhistoria och Svenska Golfmuseet har nu utvecklat denna del av verksamheten. Svenska Golfmuseet invigdes år...
IMAGE ”Den som kan putta kan ge alla en match”
torsdag, 21 november 2019
Willie Park junior (1864–1925) var golfföretagare och mästerspelare. Hans långa spel var inte det bästa men det tog han igen på greenerna. ”Den som kan putta kan ge alla en match”, sa han....
IMAGE Historien ligger öppen
torsdag, 01 augusti 2019
Vi har två unika golfhistoriska skatter i vårt land. Den ena är Viktor Hugo Setterbergs ”samlade skrifter” bestående av dagböcker, protokoll, brev, översättningar, resultatlistor,...
IMAGE Minnen från Troon 1962
måndag, 15 juli 2019
Då två svenska studenter fick presskort till British Open Av Jan Sandegård och Per Eldh Arnold Palmer, vinnare av The Open Championship 1962 på Troon. Fotot från Svensk Golf 6/1962. För många...

Carl Rydbeck

carlrydback front

Berättelsen om en idrottsman är titeln på en nyutkommen bok av Bo A Mattsson som ägnat många år att söka fakta om den idag nästan bortglömde mästerspelaren från Falsterbo som blev vår första scratchspelare.

Läs mer om boken här.

När golfen var ung

När golfen var ung

När bildades de första golfklubbarna i vårt land? Var låg de första golfbanorna? Vilka var de första golfarna? Hur väcktes deras intresse? Läs mer om boken här.

Mejla din beställning till info@golfhistoriska.se. Pris 149 kr /st + porto.

Vikten av att känna sin historia

Vikten av att känna sin historia

Det som inte är känt finns inte. På golfklubben uppstår mänskliga sammanhang och berättelser. Minnen som är värda att bevaras. Svenska Golfhistoriska Sällskapet är öppen för alla golfare och övriga med ett golfhistoriskt intresse.

Läs mer

Skriv din hemmaklubbs historia

Skriv din hemmaklubbs historia

Det finns inga regler för hur golfklubbens historia ska skrivas, möjligheterna är oändliga! Men för den som inte redan är en erfaren publicist kan några tips ändå vara på sin plats.

Läs mer

Svenska Hickorymästerskapet

Svenska Hickorymästerskapet

Svenska Hickorymästerskapet är öppet för såväl svenska som utländska hickoryspelare, amatörer som proffs. Dock fordras medlemskap i SGS eller, för utländska spelare, i annat lands nationella golfhistoriska sällskap.

Läs mer

Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel

Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel

Går man tillbaka till golfens ursprung så var det matchspel som gällde. Här är det en kamp mellan dig och en motspelare där varje hål räknas för sig själv. Svenska Hickorymästerskapet i match avgörs i matcher över 9 hål, scratch och avgörs genom både grupp/kvalspel samt final.

Läs mer