• Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria

Stipendier ur Anders Jansons Minnesfond

Svenska Golfhistoriska Sällskapets styrelse har beslutat utdela stipendier ur Anders Jansons Minnesfond till tre golfhistoriska eldsjälar för deras bidrag till svensk golfhistoria.

Bengt Modéer

Bengt, huvudförfattare av Falsterbo Golfklubbs magnifika 100-årsbok 2009, tog sig utan ett ögonblicks tvekan an Golfhistoriska Sällskapets förfrågan om att skriva en golfhistorisk småskrift på temat "Golfen och järnvägen". Med entusiasm och stor grundlighet samlade han in fakta och underlag från en rad olika källor från hela landet. Resultatet blev den fina lilla skriften När golfarna tog tåget som belyser järnvägens roll för den tidiga golfen i Sverige och som blivit mycket väl mottagen av Sällskapets medlemmar. Utgiven i november 2014.

Anders Engström

Anders, huvudförfattare av den utsökt fina boken "Golfbanan i Viken" från 2011, är också medlem i Rya Golfklubb. Inför det stundande 80-årsjubileet 2014 fick en arbetsgrupp med Anders i spetsen uppdraget att dokumentera klubbens långa historia. Denna gång blev resultatet inte en bok utan en utställning som under hela säsongen 2014 fanns att beskåda i Ryas klubblokaler. Den mycket professionellt framställda utställningen, Rya Golfklubb 80 år, baserad på omfattande efterforskningar, fick en ytterst positiv genklang bland klubbens medlemmar och gäster.

Mats Widén

Från idé till förverkligande tog det fjorton år, från 2001 till 2014. Under hela resan satt den trygge golfentusiasten Mats vid rodret och förde skutan i hamn. Den vackra Fjällbanan i Ljusnedal är en fängslande och mycket välgjord bok som belyser de fyra första decennierna för Sveriges äldsta fjällbana och den klubb som idag heter Funäsfjällens Golfklubb med fyrahundra medlemmar. Boken kan tjäna som föredömligt exempel för alla de yngre golfklubbar i landet som ännu inte tagit tag i sin tidiga historia.

Dessa tre utmärkelser visar att svensk golfhistoria kan dokumenteras och presenteras på helt olika sätt. Det viktiga är inte hur det görs utan att det görs. De tre stipendiaterna kommer att uppmärksammas vid något av Svenska Golfhistoriska Sällskapets arrangemang 2015. Varje stipendium är på 3 000 kronor.

Mats Widén har inte deltagit i eller närvarat vid styrelsens beslut som fattades via e-post hösten 2014 och som bekräftats vid dagens styrelsemöte.

Landskrona den 22 januari 2015

Svenska Golfhistoriska Sällskapet
Georg Kittel
Ordförande

Aktuellt

IMAGE Kallelse till Svenska Golfhistoriska Sällskapets årsmöte den 11 juni på Göteborgs Golf Klubb kl. 18:00
tisdag, 13 april 2021
Inbjudan till Sällskapets vår- och årsmöte fredagen den 11 juni 2021 på anrika Göteborgs Golf Klubb. Program  11:30           ...
IMAGE Jörgen Linse & Pehr Thermaenius invalda i Nebraska Hickory Golf Hall of Fame
torsdag, 19 november 2020
Jörgen Linse och Pehr Thermaenius tog för drygt 20 år sedan initiativet till att instifta Svenska Hickorymästerskapet (SHM). Första mästerskapet spelades på Ärna Golfklubb 1998 med totalt 18...
IMAGE Pressmeddelande Svenska Golfmuseet.
lördag, 17 oktober 2020
Svenska Golfmuseet har nu en utbyggd hemsida med ny design. Sverige har en rik golfhistoria och Svenska Golfmuseet har nu utvecklat denna del av verksamheten. Svenska Golfmuseet invigdes år...
IMAGE ”Den som kan putta kan ge alla en match”
torsdag, 21 november 2019
Willie Park junior (1864–1925) var golfföretagare och mästerspelare. Hans långa spel var inte det bästa men det tog han igen på greenerna. ”Den som kan putta kan ge alla en match”, sa han....
IMAGE Historien ligger öppen
torsdag, 01 augusti 2019
Vi har två unika golfhistoriska skatter i vårt land. Den ena är Viktor Hugo Setterbergs ”samlade skrifter” bestående av dagböcker, protokoll, brev, översättningar, resultatlistor,...
IMAGE Minnen från Troon 1962
måndag, 15 juli 2019
Då två svenska studenter fick presskort till British Open Av Jan Sandegård och Per Eldh Arnold Palmer, vinnare av The Open Championship 1962 på Troon. Fotot från Svensk Golf 6/1962. För många...

Carl Rydbeck

carlrydback front

Berättelsen om en idrottsman är titeln på en nyutkommen bok av Bo A Mattsson som ägnat många år att söka fakta om den idag nästan bortglömde mästerspelaren från Falsterbo som blev vår första scratchspelare.

Läs mer om boken här.

När golfen var ung

När golfen var ung

När bildades de första golfklubbarna i vårt land? Var låg de första golfbanorna? Vilka var de första golfarna? Hur väcktes deras intresse? Läs mer om boken här.

Mejla din beställning till info@golfhistoriska.se. Pris 149 kr /st + porto.

Vikten av att känna sin historia

Vikten av att känna sin historia

Det som inte är känt finns inte. På golfklubben uppstår mänskliga sammanhang och berättelser. Minnen som är värda att bevaras. Svenska Golfhistoriska Sällskapet är öppen för alla golfare och övriga med ett golfhistoriskt intresse.

Läs mer

Skriv din hemmaklubbs historia

Skriv din hemmaklubbs historia

Det finns inga regler för hur golfklubbens historia ska skrivas, möjligheterna är oändliga! Men för den som inte redan är en erfaren publicist kan några tips ändå vara på sin plats.

Läs mer

Svenska Hickorymästerskapet

Svenska Hickorymästerskapet

Svenska Hickorymästerskapet är öppet för såväl svenska som utländska hickoryspelare, amatörer som proffs. Dock fordras medlemskap i SGS eller, för utländska spelare, i annat lands nationella golfhistoriska sällskap.

Läs mer

Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel

Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel

Går man tillbaka till golfens ursprung så var det matchspel som gällde. Här är det en kamp mellan dig och en motspelare där varje hål räknas för sig själv. Svenska Hickorymästerskapet i match avgörs i matcher över 9 hål, scratch och avgörs genom både grupp/kvalspel samt final.

Läs mer