Regler för golfklubbor


Dessa regler gäller på golfhistoriska tävlingar som arrangeras av Svenska Golfhistoriska Sällskapet, om inget annat anges.

Grundläggande regler

När vi tävlar i våra golfhistoriska tävlingar spelar vi med klubbor där klubbhuvudet ska vara tillverkat före 1935 och vara avsett att skaftas med träskaft. Enbart träskaft som t.ex hickory, ask eller bambu är tillåtna. Enbart läder- eller korkgrepp tillåtna. För lädergrepp är det valfritt vilken sida som används utåt. 

Speciella klubbor

All s.k. retro-fitting är otillåten med ett enda undantag. Klubbhuvuden som tillverkades för att kunna ha antingen trä- eller stålskaft som idag har träskaft är tillåtna oavsett om de initialt hade trä- eller stålskaft. Retro-fitting innebär att man byter ett stålskaft till hickory även om klubban aldrig tillverkats med träskaft.

Klubbor som under vissa perioder har varit förbjudna som t.ex deep groove, konkava niblicks, etc. är idag tillåtna och kan upplevas på banan. 

Tillåtna åtgärder

  • En klubba får restaureras till ursprungligt skick, vilket bl. a. innebär att det är tillåtet att laga skadade huvuden och skaft.
  • Justera lie och loft.
  • Byta skaft till nytt eller begagnat.
  • Byta till nytt grepp och ny whipping.
  • Ändra skaftets styvhet genom att göra skaftet tunnare eller genom att applicera whipping på skaftet.
  • Ändra svingvikt genom att förlänga eller förkorta skaftet och/eller ändra klubbhuvudets vikt medelst bly, blytejp e. dyl.

Exempel på otillåtna klubbor

oteycrisman

Otey Crisman
Ganska frekvent på våra tävlingar dyker det upp putters från Otey Crisman. Otey Crisman startade sin verksamhet på 40-talet. så inga putters tillverkades före 1935. De försökte inte göra replikas på någon gammal modell utan bara nya modeller och ideér. Det är jättefina putters och det finns dom som samlar på dom men tyvärr är dessa putters är ej tillåtna på SGS tävlingar (de är för övrigt ej heller tillåtna varken i US eller UK).

Mer information fylls på löpande.

Frågor

Är du osäker på om någon klubba är tillåten? Skicka gärna bilder och en fråga till oss på SGS så ska vi försöka hjälpa dig.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.