• Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria
  • Golfhistoria

Svenska Golfhistoriska Sällskapet skjuter upp årsmötet

I SGS Årsskrift 2020 var inkluderat en kallelse till SGS årsmöte på Falsterbo GK den 15 maj. På grund av coronasituationen och Folkhälomyndighetens rekommendationer har SGS styrelse valt att skjuta upp årsmötet till preliminärt i slutet av juni. I början av juni återkommer styrelsen med ny information om årsmötets genomförande. Då så mycket i dagsläget är osäkert kommer de årsmöteshandlingar som inte redan är tillgängliggjorda att läggas ut på hemsidan först den 10 juni.Beslut 16 april2020
Styrelsen 

La Grande Finale - Storslam för lag Southern Hickory Tour

Lördagen den 12 oktober genomfördes La Grande Finale  på Landskrona GK. Många hade hörsammat vår inbjudan. 45 hickoryspelare och ytterligare deltagare som hejade på. Det bjöds på bra spel, god mat, härlig stämning samt mycket uppskattade och intressanta besök på museet. Golfhistoriska böcker inhandlades. Stort intresse rönte också museets nyutvecklade skärmutställning om svensk golfhistoria som nu finns att köpa för hågade klubbar.

Tävlingen spelades i soligt sensommarväder på en fin bana med härlig utsikt över Öresund. Banan var uppsatt speciellt gör hickorygolf. Det gjorde rundan ännu roligare.

Georg Kittel inviger tavlingen

SGS ordförande Georg Kittel inviger tävlingen.

Georg Kittel, ordförande i Golfhistoriska Sällskapet, invigde tävlingen med en elegant drive. Näst på tee var Göran Nyström, Svenska golfmuseet med ett lika bra slag, Sist ut i invigningsbollen the grand old hckory gentleman Leif Einarsson. Alla påhejade av vår eminenta starter Lennart Molander.

Invigningsbollen

Starter Lennart Molander flankerad av startbollen.

Både lag och individuella priser stod på spel. Lagen utgjordes av de tre med bästa resultat inom respektive tour.  Southern Hickory Tour segrade i både brutto- och nettoklassen. Svenska mästarinnan i hickory Christina Elmér levererade den bästa bruttoscoren, 76 slag. Lika bra scorer hade West Coast Swings Claes Armå och Sören Meethz, Men Southerns jämnhet i toppen förde dem till seger före West på andra plats.

pdfTourfinal 2019 Lagresultat

I det segrande nettolaget var det Åke Ivar som bäst försvarade Southerns färger. Även här var det syds jämnhet som blev utslagsgivande. Väst återigen på andra plats.

Medaljstriden i den individuella bruttoklassen blev otroligt jämn. Fyra spelare på 76 slag. Segrade gjorde Christina Elmér på bättre sista 9. Högst upp på nettoprispallen steg skotsk-danske Angus Rollo med enastående 64 slag. 

pdfTourfinal 2019 Bruttoresultat individuellt

pdfTourfinal 2019 Nettoresultat individuellt

Angus Rollo Skotsk dansk vinnare

Angus Rollo, skotsk/dansk vinnare.

Prisutdelning hölls i samband med en välsmakande middag  på mysiga Brasseriet. Prisbordet dominerades av medaljer, golfhistoriska böcker och knästrumpor subventionerade av Eric  och Tomas från Borås.

På bordet fanns även äldre vandringspriser som museet inte längre kan exponera och vill avyttra. Vad vore då bättre än att ge dessa vandringspriser ett nytt liv och föra deras golfhistoria vidare. Därför skänkte tävlingsledarna Bengt Larsson och Claes Kvist var sitt vandringspris till lagtävlingarna och museet ett var till de individuella klasserna.

Prisutdelningen avslutades med att lotta ut några greenfeebiljetter skänkta av klubben och några flaskor vin skänkta av tävlingsledningen. 

Stora tack till Landskrona GK för ett väldigt fint värdskap, till Svenska golfmuseet för spännande upplevelser, till Brasseriet för jättegod mat och till Tomas Johansson för att du kläckte idén om en tourfinal.

Segrarna i bruttoklassen

Vinnare i lagtävlingen Brutto - Southern Hickory Tour. Patrik Andersson, Christina Elmér och stand-in för Mats Rodenstam. Vandringspriset, syns i bakgrunden, skänkt av Claes Kvist.

Vinnarna netto

Vinnare i lagtävlingen Netto - Southern Hickory Tour. Tomas Tedvik, Åke Ivar, Joakim Andersson och Bengt Larsson som skänkt vandringspriset.

Aktuellt

IMAGE Vår- och årsmöte den 15 maj på Falsterbo Golfklubb
onsdag, 25 mars 2020
Golfhistoriska Sällskapets vår- och årsmöte fredagen den 15 maj 2020 på anrika Falsterbo Golfklubb.  I SGS Årsskrift 2020 var inkluderat en kallelse till SGS årsmöte på Falsterbo GK den...
IMAGE Svenska Golfhistoriska Sällskapets arrangemang 2020
måndag, 24 februari 2020
Vi har ett nytt spännande golfhistoriskt år framför oss med flera punkter på programmet. Notera följande datum i era kalendrar redan nu: 15 maj Vårträff och Årsmöte på Falsterbo Golfklubb....
IMAGE Ny golfhistorisk bok om Sveriges första scratchspelare
torsdag, 12 december 2019
Carl Rydbeck. Berättelsen om en idrottsman är titeln på en nyutkommen bok av Bo A Mattsson som ägnat många år att söka fakta om den idag nästan bortglömde mästerspelaren från Falsterbo som...
IMAGE ”Den som kan putta kan ge alla en match”
torsdag, 21 november 2019
Willie Park junior (1864–1925) var golfföretagare och mästerspelare. Hans långa spel var inte det bästa men det tog han igen på greenerna. ”Den som kan putta kan ge alla en match”, sa han....
IMAGE Historien ligger öppen
torsdag, 01 augusti 2019
Vi har två unika golfhistoriska skatter i vårt land. Den ena är Viktor Hugo Setterbergs ”samlade skrifter” bestående av dagböcker, protokoll, brev, översättningar, resultatlistor,...
IMAGE Minnen från Troon 1962
måndag, 15 juli 2019
Då två svenska studenter fick presskort till British Open Av Jan Sandegård och Per Eldh Arnold Palmer, vinnare av The Open Championship 1962 på Troon. Fotot från Svensk Golf 6/1962. För många...

Vikten av att känna sin historia

Vikten av att känna sin historia

Det som inte är känt finns inte. På golfklubben uppstår mänskliga sammanhang och berättelser. Minnen som är värda att bevaras. Svenska Golfhistoriska Sällskapet är öppen för alla golfare och övriga med ett golfhistoriskt intresse.

Läs mer

Skriv din hemmaklubbs historia

Skriv din hemmaklubbs historia

Det finns inga regler för hur golfklubbens historia ska skrivas, möjligheterna är oändliga! Men för den som inte redan är en erfaren publicist kan några tips ändå vara på sin plats.

Läs mer

Svenska Hickorymästerskapet

Svenska Hickorymästerskapet

Svenska Hickorymästerskapet är öppet för såväl svenska som utländska hickoryspelare, amatörer som proffs. Dock fordras medlemskap i SGS eller, för utländska spelare, i annat lands nationella golfhistoriska sällskap.

1-2/8 2020 Svenska Hickorymästerskapet på Linköpings GK

Läs mer

Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel

Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel

Går man tillbaka till golfens ursprung så var det matchspel som gällde. Här är det en kamp mellan dig och en motspelare där varje hål räknas för sig själv. Svenska Hickorymästerskapet i match avgörs i matcher över 9 hål, scratch och avgörs genom både grupp/kvalspel samt final.

27-28/6 2020 Svenska Hickorymästerskapet i Matchspel på Helsingsborg GK

Läs mer