Skip to main content

Inbjudan Mästerskapet i Klassisk Golf 9 augusti

SGS Klassik 2023 ver 28 feb 2023 Page1 1

Persimmons & blades

Till fjärde upplagan flyttar Mästerskapet i Klassisk Golf från Jönköping till Stockholms Golfklubb och med nytt namn därmed kommer ”Klassikern” att spelas på Kevinge som är jämnårig med stålskaften och som fostrat flera av Sveriges bästa spelare under den klassiska golftiden.
Stockholms GK restaurerade Kevinge under 2021/22 och detta har utsetts till Best Renovation of the Year 2022 av tidskriften Golf Inc. Klubbens mål var att återskapa drag från banans ursprung 1932 i en anda av firma Colt, Allison & Morrison, men med modern teknik.

The Classic Champion Golfer of the Year 
Vi spelar om titeln The Classic Champion Golfer of the Year i en 18 håls slagtävling scratch från gul & röd tee och vinnaren får och behåller en medalj med denna titel och sitt namn. Vinnaren får också en inteckning i vandringspriset som är en Henry Cotton-driver, som man förväntas spela med följande år för att försvara sin titel. Nytt för i år är att även seniorklass +60 år och även där får vinnaren en medalj. Vi håller fast vid traditionen att spelaren med lägsta nettoscoren vinner ett set tidsenliga bladklubbor och det finns ytterligare priser i nettoklassen. Alla är välkomna, men vi vänder oss särskilt till dig som verkligen spelat och tävlat med denna typ av klubbor.

Klassikern är en nostalgiträff från den period när många av oss växte upp och lärde oss spela golf och många kommer spela med de klubbor de tävlade med som unga. Under dagen pågår en tidsenlig utställning dit vi välkomnar alla att ta med rikligt med klubbor, böcker och andra föremål, antingen för att sälja/byta eller bara för att visa och diskutera med varandra.

Mästerskapet i Klassisk Golf är öppet för såväl svenska som utländska spelare, amatörer som proffs.

Tävlingen
Spelformer mm. 18 håls slagtävling med scratchklass mixed om titeln "Classic Champion of the Year", som får minnesmedalj (herr och dam) och inteckning i ett nytt vandringspris, och nettoklass för herrar och damer. Engelsk boll 1.62" får användas, men inte avståndsmätare. Läkarintyg krävs för att använda golfbil. Tävlingsronden kommer inte vara handicapgrundande.

Anmäl dig till tävlingen här

Anmälan, middag, boende
• Anmäl dig till Klassikern på GIT.
• Anmälningsavgift 100 kr för SGS medlem, 250 kr för övriga och då ingår 1 års medlemskap plus boken Viken 100 år och några tankar om golf.
• Greenfee 550 kr (ord 1050 kr).
• Prisutdelning och middag ca kl 18. Till middagen erbjuder Peppe i restaurangen fläskkarré med potatisgra täng, sidosallad, lättöl, kaffe med tilltugg för 225 kr. Tala om vid anmälan om du avser att delta i middagen som kommer ha golfklassiskt tema och är en viktig del av gemenskapen.
• Vill du bo över rekommenderar vi boende på Patienthotellet, tel 08-622 90 00.
• Behöver du sen eller tidig starttid så kan du be om det vid anmälan. Första starttid är preliminärt kl 12. 

Utrustning
Tävlingen spelas med stålskaftade autentiska trä- och bladklubbor från den klassiska perioden efter hickoryeran och fram till och med den moderna golfen tog över omkring 1990. Utrustningsregler:

  • Träklubbor med huvud av trä eller laminerat trä. Bottenplatta, ”inserts” inkl skruvar, viktskruv, bakvikt och ev vikt under bottenplattan får vara av annat material.
  • Alla klubbskaft ska vara av stål (t ex material av järn, aluminium etc, även pyratonskaft), men inte av grafit/komposit, trä.
  • Klubbor (huvud och skaftmodeller) ska vara lanserade senast 1990.
  • Järnklubbor ska vara av bladtyp, inte sk ”cavity-backs”, t ex inte Ping Eye2.
  • Inga fördjupningar bakom centrum av träffytan i järnklubborna (t ex inte Mizuno MP-32), med undantag av dels fördjupningar som går hela vägen från tå till häl (ex John Letters Dai Rees Master model MK2), dels fördjupningar för att möjliggöra upphöjda bokstäver (ex Big Ben av Ben Sayers).
  • Järnklubbornas huvud ska vara gjorda i ett stycke/av ett material (förutom ev hoselpinne, ferrul, färg etc) och får inte vara ihåliga.
  • Lädergrepp är godkända liksom alla golfgrepp som är eller under perioden varit godkända för tävlingsspel
  • Putters lanserade före 1991.
  • Blytejp får användas.
  • Så kallad engelsk boll 1.62” får användas

Inbjudan
Tävlingsmanual

   Exempel på godkända klubbor               Exempel av ej godkända klubbor                      Godkända putters

Blades 01 Blades 02 Putters 01

 

Spelare som inte uppfyller ovanstående får delta men utom tävlan. Är du tveksam i fråga om din utrustning, kontakta vår utrustningsansvarige domare Hans Bergdahl innan du anmäler dig, epost Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Tävlingsledning
Välkommen med alla typer av frågor om arrangemanget till tävlingsledare Christian Sande 070-930 90 70 eller tournament director Ingvar Ritzén, 0708-25 00 10, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..