”Den som kan putta kan ge alla en match”

puttning 1

Willie Park junior (1864–1925) var golfföretagare och mästerspelare. Hans långa spel var inte det bästa men det tog han igen på greenerna. ”Den som kan putta kan ge alla en match”, sa han. En av hans mest sålda klubbmodeller är hans offset blade eller wry-necked putter, med en krök på klubbhalsen, som bl a fanns med i Robert Sagers bag.

Läs mer

Historien ligger öppen

Vi har två unika golfhistoriska skatter i vårt land. Den ena är Viktor Hugo Setterbergs ”samlade skrifter” bestående av dagböcker, protokoll, brev, översättningar, resultatlistor, banskisser och mycket annat, även många utmärkta fotografier från svunna tider. Enligt Setterberg själv blev det mer än 40 000 handskrivna sidor.

Materialet sträcker sig från 1890-talet och några decennier framåt. Varje gång man stöter på något ur Setterbergs enorma produktion förundras man över hans outtröttliga energi att sprida golfens evangelium. (Ett exempel finns i ”Årets Setterberg” på sidan 27). Mycket finns bevarat, i säkert förvar hos Göteborgs Golf Klubb och på Svenska Golfmuseet, men dessvärre tillgängligt endast för ett fåtal.

Läs mer

Minnen från Troon 1962

Då två svenska studenter fick presskort till British Open

Av Jan Sandegård och Per Eldh

Troon 1962 A Palmer II

Arnold Palmer, vinnare av The Open Championship 1962 på Troon. Fotot från Svensk Golf 6/1962.

För många svenska golfare blev Henrik Stensons seger i The Open 2016 på Royal Troon en höjdpunkt i den svenska golfhistorien. ”Matchspelet” mot Phil Michelson under de två sista dagarna bjöd på nagelbitande spänning, som enligt många saknar motstycke i den moderna golfhistorien. När Arnold Palmer någon månad senare avled, var vi två 78-åriga svenska golfare som återupplevde starka minnen av British Open 1962, då vi fick se Arnold utkämpa en batalj med australiensaren Ken Nagle, även den på Troon, som inte står långt efter den mellan Stenson och Michelson.

Läs mer

Historien om golfeleganten Frank Dyer

Philip och Adrian Dyer på Parkbanan, Hooks Golfklubb, under sitt besök i somras. De står på 11:e green, ett av Frank Dyers ursprungliga hål från 1934.

Philip och Adrian Dyer på Parkbanan, Hooks Golfklubb, under sitt besök i somras. De står på 11:e green, ett av Frank Dyers ursprungliga hål från 1934.

Under större delen av 1930-talet hade Göteborgs Golf Klubb en engelsk pro, Frank Dyer, som satte flera avtryck i den svenska golfhistorien. Han gav lektioner till golfspelande göteborgare, segrade i flera av dåtidens främsta proffstävlingar i Skandinavien och anlitades som bankonstruktör. Frank Dyer lade ut de fyra första hålen vid Hooks Herrgård och de första nio på Jönköpings bana i Kettilstorp.    

I somras kom Frank Dyers två söner, Adrian och Philip, till Sverige på en nostalgiresa i pappans anda. De hade med sig fyra ”Frank Dyer” klubbor som de donerade till Svenska Golfmuseet i Landskrona och de besökte såväl Göteborgs Golf Klubb i Hovås som de båda klubbarna och banorna i Hook och Jönköping.    

Dessutom skrev Adrian Dyer en kort biografi över Frank Dyers liv som golfspelare som vi är glada att kunna presentera här: ”The Golf Career of Frank Dyer”.

Läs mer

Open Champions som spelat i Sverige

Henrik Stenson, nybliven Open Champion på Royal Troon 2016. Foto: R&A.

Henrik Stenson, nybliven Open Champion på Royal Troon 2016. Foto: R&A.

Trettiofyra spelare som har vunnit The Open Championship har någon gång spelat golf i Sverige. Fem har gjort det som regerande mästare. Henrik Stenson blir den sjätte när han spelar Nordea Masters på Barsebäck 2017.

Alla de 34 mästarna presenteras i Svenska Golfhistoriska Sällskapets Årsskrift 2017. Men tyvärr inte alla deras Sverigebesök, därtill fanns det inte plats. Här på webben brottas vi inte med utrymmesbrist, här kan vi redovisa alla besöken. Tror vi.

Spelarna presenteras i kronologisk ordning efter sina segrar i The Open. Därpå följer en redovisning av alla deras kända besök som golfspelare i Sverige.

Finns det någon mästare vi glömt? Finns det något Sverigebesök vi missat? Har du egna personliga minnen från några av besöken? Skriv till oss och berätta! Vi följer upp dina berättelser i nästa Årsskrift eller här på webben. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer