Svenska Golfmuseet

golfmuseet landskrona
Foto: Göran Nyström

Svenska Golfmuseet invigdes år 2000 av dåvarande ordföranden i Svenska Golfförbundet Ulf Laurin. Att skapa ett svenskt golfmuseum var en del i förberedelserna för SGF:s 100-årsjubileum 2004. Museet drivs av en stiftelse med tre parter: Svenska Golfförbundet, Svenska Golfhistoriska Sällskapet och Landskrona Golfklubb.

Svenska golfmuseet finns i direkt anslutning till Landskrona golfklubb, som du hittar omedelbart norr om Borstahusen. Adress är Erikstorp, 261 61 Landskrona (Longitud: 12.811142 Latitud: 55.903667). För mer information om resväg se www.landskronagk.se


Museets styrelse har beslutat att utställningen nu skall byggas om och få ett innehåll som bättre knyter an det historiska perspektivet till dagens golf. Ombyggnationen skall genomföras rent fysiskt under 2020/2021. Vi hoppas kunna öppna den nya utställningen under hösten 2021 eller våren 2022. [NYHET 2020-10-10] Pressinfo PDF

Museet har en omfattande samling av golfföremål, golflitteratur och arkivhandlingar. Arkivhandlingarna består mestadels av handlingar som beskriver golfförbundets utveckling under de snart 120 år som förbundet varit verksamt. I museets bibliotek finns också ett klubbarkiv med historiskt material om de flesta svenska golfklubbar. Biblioteket har knappt 2000 böcker. För framtiden kommer förvärv av nya böcker huvudsakligen att göras av litteratur som utgivits i Sverige. En viktig avdelning i biblioteket är de böcker som golfklubbar tagit fram i samband med klubbarnas jubileer.

Vad gäller golfföremål finns ett representativt urval av golfklubbor och annan utrustning för att beskriva golfsportens utveckling. Museet är nu restriktivt till att ta emot fler föremål, såvida de inte har en proveniens till en för golfsporten betydelsefull person eller är ett unikt föremål som inte finns i museets samlingar sedan tidigare.

I styrelsen för Svenska golfmuseet ingår Claes Grönberg (Svenska golfförbundet), Georg Kittel (Golfhistoriska sällskapet) och Mikael Langbråten (Landskrona golfklubb). Adjungerade är Leif Einarsson och Patrik Brorsson. Intendent är Göran Nyström.

Välkommen till Svenska Golfmuseet!

Facebook: svenskagolfmuseet   Mail: info(at)svenskagolfmuseet.se   Hemsida: www.svenskagolfmuseet.se