Nyhetsarkiv

Svensk golfs första 125 år firades på Ryfors

Bengt Gustafson från Isaberg anlände till Ryfors i sin Morgan i matchande färg. Foto: Georg Kittel.

År 1888 anlade familjen Sager en privat golfbana i den storslagna parken framför Engelska villan på Ryfors, sex hål som så småningom utökades till nio. Fyra av hålen på denna klassiska men sedan länge insomnade bana hade nu återskapats för att fira Golfsveriges första 125 år.

Det var därför ett historiskt ögonblick att få gå några av de hål som framförallt Edvard och Ida Sager spelade på för så länge sedan. Detta skedde under Svenska Golfhistoriska Sällskapets höstmöte på Ryfors Golfklubb. De fyra ursprungshålen hade vävts in i den 18-hålsbana som användes under jubileumsveckan och därmed också för Sällskapets tävling om ”Den gamla klubban".

Borås Golfhistoriska Sällskap befäste sin position som ett av landets främsta genom att lägga beslag på de tre första platserna. 

1. Claes Armå
2. Bengt Ivstedt
3. Svante Hansson (segrare 2012)

Stort tack till Peter Nordwall som återigen var inspiratör till ett golfhistoriskt jubileumsevenemang. Peter är arkitekten till Ryfors moderna golfbana och var den som också lagt upp den tillfälliga jubileumsbanan och tagit fram ett raffinerat, historiskt scorekort. Efter middagen höll Peter också ett intressant anförande kring Edvard och Ida Sager.

Stort tack också till Birgitta Hagebratt Hurtig som så glänsande lotsade oss igenom Ryfors fascinerande historia och till Ryfors förvaltare Mats Ahlberg som spelade hickorygolf som om han aldrig gjort annat (trots att det var första gången) och som hade hittat så mycket spännande golfhistoriskt material i de Sagerska gömmorna! En utförlig presentation av detta material återfinns i Golfhistoriska Sällskapets Årsskrift 2014.

Alla närvarande medlemmar från Svenska Golfhistoriska Sällskapet kände att lördagen den 14 september blev en väldigt fin och speciell dag som vi sent ska glömma.